Spara energi och få ett smart hem med Slite El

Vad är ett smart hem?

Smarta hem och smarta hem-lösningar är en möjlighet att med modern teknik få ett bekvämare och säkrare liv. Även om du inte är hemma kan du kontrollera att allt fungerar som det ska. Få ett larmmeddelande i din mobil när tex en jordfelsbrytare löser ut vilket kan förebygga att maten i frysen blir förstörd. Eller när temperaturen i huset blir för låg, men innan vattenledningar fryser. Du kan slå på och av belysning både utomhus och inomhus, vattna grönsakslandet eller starta robotgräsklipparen från din mobil, eller med hjälp av röststyrning sätta på vattenkokaren på morgonen. Har du önskningar eller funderar på hur du kan skapa ett smartare hem är du välkommen till oss. Vi hjälper till med både goda idéer och installation.

Det finns en mängd olika möjligheter att med hjälp av reglerteknik som ökar bekvämligheten i livet. Samtidigt kan du också sänka värmekostnaden, både som privatperson, företag eller som bostadsrättsförening. Genom smart teknik är det fullt möjligt att automatiskt sänka värmen i industrilokalen när alla har gått hem eller se till att sänka temperaturen i vissa delar av bostaden som inte utnyttjas på kvällen och natten. Att automatiskt sätta på värmeslingor utanför entrén om det finns risk för isbildning eller se till att luftvärme-pumpen går på vid rätt temperatur är också bra exempel på vad tekniken kan hjälpa till med. 

Hur vill du bygga ditt smarta hem eller företag?

Det finns en mängd olika funktioner i vardagen som kan samordnas så att det sker automatiskt. För företag kan det handla om att när första medarbetaren har larmat av på morgonen så ställs ljusmängden i exempelvis en bilhall in direkt, värmen regleras av utomhustemperaturen, markiser och solgardiner ställs in efter solens strålar under dagen och ventilationen startar på rätt nivå. När du som företag eller privatperson är intresserad av smarta lösningar så finns det olika tekniska lösningar att välja mellan – och utvecklingen på marknaden går väldigt snabbt. För oss är det därför viktigt att se till att du får en lösning som är flexibel, där du kan lägga in funktioner efter hand och att det inte blir en för dyr lösning jämfört med det behov som finns både på kort och lång sikt. Det är lätt att välja något som kanske är för stort eller för litet, vilket gör att du i framtiden måste investera i annan teknik för att få det du behöver. Hos oss hittar du både erfarenhet och kunskap för att få en skräddarsydd lösning. 

Smarta hem och KNX – bygger större system och för framtiden

Med den utveckling som finns idag inom smarta hem och smart teknik är det lätt att koncept blir daterade snabbt eller inte utvecklas vidare, vilket gör att du lätt kan hamna med en lösning som inte kan utökas eller ens repareras efter en tid. En stabil lösning är därför A och O när du väljer att satsa på smarta hem eller reglerteknik för att automatisera funktioner. Det får du med KNX. KNX är inte för alla, men ett riktigt bra alternativ för dig som står inför att bygga ett nytt hus eller håller på med en omfattande elrenovering – och samtidigt vill göra fastigheten smartare.

KNX är det ledande systemet och tekniken för att skapa smarta hem. Det är också en standard som används av väldigt många olika tillverkare av styrsystem och elektriska produkter. Med hjälp av KNX kan du hantera en stor mängd av olika funktioner i samma system och med en enda app. Det gör att du är mindre beroende av vad som händer när produkter slutar att tillverkas och du kan smidigt ägga till smarta funktioner när du behöver. Hos oss kan du få hjälp med installation, underhåll och service inom KNX. Hör av dig till oss, så får du veta mer

​​​​​Så här fungerar KNX 

KNX ger ett stabilt, smidigt och långsiktigt smart hem. Tekniken, och standarden, har funnits sedan 1990- talet och innebär att en styrkabel för kommunikation dras i huset till olika brytare och aktorer som sedan ansluts till en central eller undercentral. KNX-kabeln kan sedan samla in information från alla styrande enheter i den smarta lösningen. Bara det gör till exempel att elektrikern slipper att dra ett stort antal eltrådar kors och tvärs för att exempelvis manövrering av en rumsbelysning från olika strömbrytare ska fungera. Allt sker istället genom en och samma kabel. Från samma huvud- eller undercentral dras strömmatningen till de olika lamporna, element, fläktar eller kaffekokare som ska ingå i systemet och styras. Det behövs ingen annan än ledning än den så kallade KNX-bussen, eller KNX-kabeln, mellan de styrande enheterna och centralen eller mellan olika styrande enheterna.

Vill du veta mer om KNX?


Telefon: 0498-65 25 20
E-post:  jonas@sliteel.com